“Işık kirliliği ile geleceğini karartma!”
Işık Kirliliği, fazla düşünmeyeceğiniz bir sorun olabilir ancak bunun ciddi sonuçları olabilir. Gereğinden fazla yapay ışık üretiyoruz. Bazı ülkelerin yerleşim merkezleri doğaya çok yakın. Bu durum yabani hayatı tehlikeye atıyor. İnsan refah seviyesini de aşağıya çekiyor. Sorunun boyutunu araştırabilmek için Avrupa Uzay Ajansı (ESA) uzaydan alınan şehir fotoğraflarını kataloglamak için bir program geliştiriyor ve halkın yardımını bekliyor.
The Lost At Night (Işık Kirliliği) projesi, insanların yaratmış olduğu ışık kirliliğini ölçmeyi ve haritalandırmayı planlıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) alınan Dünya’nın en yüksek çözünürlüklü fotoğraflarından yararlanıyor. Lost at Night’ın proje lideri Kevin Gaston ESA’ya verdiği açıklamada, “Uluslararası Uzay İstasyonu, insanoğlunun gece Dünya’yı izlemek için sahip olduğu en iyi gözlem noktasıdır.” dedi.
Ancak bir sorunumuz var, bunun için size ihtiyacımız var. Arşivde ki fotoğrafların çoğu katalogsuz olduğundan konum bilgileri mevcut değil. Proje yöneticileri halkı bu fotoğrafları kataloglamak için yardıma çağırıyor. Fotoğraflara bakarak hangi şehirleri gösterdiğini insanların makinelere oranla daha iyi yapabilirler. .Exeter Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak görev alan Alejandro Sánchez de Miguel, “Bilgisayar algoritmaları yıldızlar, ay ve şehirleri ayırt etmekte güçlük çekerken, desenleri tanıma ve karmaşık görüntüleri analiz etme konusunda insanlar daha güvenilirdir.” dedi.
Projenin web sitesi sizlere fotoğraflar göstererek seçenekler sunuyor. Böylelikle tahminlerinizi daha doğru şekilde yapabiliyorsunuz.
Proje tam tamına 90 Bin görüntünün belirlenmesini hedefliyor. Artık oturduğunuz yerden Bilime hizmet etmek mümkün hale geldi. Eğer sizde şehirleri kataloglamak isterseniz buraya tıklayınız.